Op zoek naar een prikpost? Klik hier.

Medische immunologie

04-03-2024 Zorgverlener
Medische immunologie

Microvida heeft een microbiologische en een immunologie tak. Via Diagnovum kunt u naast microbiologische diagnostiek in de regio's Bravis, ZorgSaam en Adrz, ook immunologische diagnostiek aanvragen bij Microvida in de regio's Adrz, ZorgSaam en ETZ. Hieronder valt de diagnostiek voor auto-immuunziekten, allergieën, hematologische maligniteiten en afweerstoornissen.

Diagnostiek van auto-immuunziekten
Auto-immuunziekten zijn grofweg in te delen in systemische- (zoals reuma en ANCA-vasculitis) en orgaanspecifieke auto-immuunziekten (zoals coeliakie en diabetes type 1). De diagnostiek van auto-immuunziekten omvat de bepaling van autoantistoffen, maar ook de moleculaire diagnostiek om variaties in HLA genen vast te stellen. De laboratoriumdiagnostiek van auto-immuunziekten vereist speciale expertise op het gebied van de bepalingsmethoden. Deze variëren van indirecte immunofluorescentietechnieken en enzym-immuno-assays tot immunoblotting-methoden.

 

Bepaling allergische aandoeningen
De belangrijkste laboratoriumdiagnostiek bij allergische aandoeningen is de bepaling in bloed van het totaal IgE-gehalte in combinatie met specifieke IgE-antistoffen tegen diverse allergenen, dan wel allergeen-componenten. Hierbij kan gebruik gemaakt worden van verschillende testsystemen, zowel monoplex als multiplex middels micro-array. Bij bepaalde typen allergie worden ook specifieke IgG antistoffen tegen allergenen bepaald.

 

Immuundeficiëntie
Wanneer één of meer onderdelen van het afweerapparaat ontbreekt of onvoldoende functioneert, is er sprake van immuundeficiëntie. Het diagnostisch laboratoriumonderzoek omvat hierbij: kwantificering van de verschillende soorten (klassen) immunoglobulinen, bepaling van de antistoftiters tegen relevante micro-organismen, informatie over de werking van het complementsysteem, en gegevens over absolute aantallen en het functioneren van verschillende typen leukocyten (met name lymfocyten, granulocyten en monocyten) in het bloed.

 

Hematologische maligniteiten
Ten slotte heeft in het laboratorium microbiologie en medische immunologie in samenwerking met hematologen en pathologen een belangrijke rol bij het uitvoeren van immuundiagnostiek in het kader van hematologische maligniteiten, zowel door expertise op het gebied van lymfocytenontwikkeling en lymfocytenfuncties, en de technische aspecten van immunofenotypering (antistoffen en flow cytometrie) als door expertise betreffende de juiste interpretatie van de immunofenotyperingsresultaten.

 

Contact met de laboratoriumspecialist medische immunologie (Regio's ZorgSaam, ETZ en Adrz)
De laboratoriumspecialist medische immunologie levert de benodigde technische en inhoudelijke ondersteuning bij diagnosestelling en de wijze van vervolgen van de patiënt. De medisch immunologen die verantwoordelijk zijn voor deze onderzoeken zijn dagelijks bereikbaar voor vragen en overleg op Microvida telefoonnummers 013-2212203 (regio's Zorgsaam en ETZ) en 088-1254971 (regio Adrz).